• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905055441076
  • https://www.instagram.com/ayekder
  • https://www.youtube.com/channel/UCEXc-5hgTC1kxZkxHJ8JS8g/videos

Artvin Yaşam Eğitim ve Kültür Derneği / AYEK-DER

Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi

FORMLAR

Saygıdeğer Tepeköylüler,

Bilindiği gibi AYEK-DER ve Tepeköyle ilgili İstanbul ve Bursa dernekleri işbirlğinde Şavşat Tepeköy Geleneksel Yöre Mimarisinin Korunması için neler yapılabileceği ile ilgili bir çalışma içerisindeyiz.

Bu amaçla şimdiye kadar yapılan faaliyetleri şöyle özetleyebiliriz.

1. Artvin ve Şavşat bölgesinde yöre mimarisi ile ilgili yapılmış olan akademik çalışmalar taranarak konumuzla ilgili olanlar incelendi. Sonuç ve öneriler kısmından işimize yarayacak öneriler derlendi ve aynı zamanda bu makaleler okumak isteyenler için sitemizdeki üste menüde bulunan Dosyalar başlığı altında MAKALELER_Yöre Mimarisi başlığı altında yayımlandı. http://www.ayekder.com/?Syf=3&pt=Dosyalar

2. AYEK-DER Başkanı Orhan SEVİM tarafından İl Özel İdaresi ile görüşme yapılarak yöre mimarisine uygun yapılacak binalar için ücretsiz proje verildiği bilgisi teyit edildi. Proje örnekleri alındı, incelendi ve talep edilmesi halinde İl Özel İdaresi tarafından verilecek projeyle özellikle ahşap yapılacak olan bir bina için hiçbir proje masrafı yapılmadan bina yapılabileceği anlaşılmış bu bilgi köylülerimizle paylaşılmış oldu.

3. Dernek Başkanı Orhan SEVİM, AÇÜ Orman Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Aşkın GÖKTÜRK ve Mustafa YÜKSEL 15 Mart 2020 Pazartesi günü toplanarak çalışmalar değerlendirildi, yapılacak faaliyetler konuşuldu. Bu bağlamda daha önce yapılan görüşmelerden hareketle Aşkın GÖKTÜRK hocamız tarafından akademik olarak konuyu çalışan ve paylaştığımız makaleleri yazan hocalarımızla iletişime geçilip proje fikrimiz için destek ve önerileri talep edildi. Hocalar cevabi e-postalarında çok önemli önerilerde bulundular. Artvin Çoruh Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Bşk. Doç. Dr. Zehra EMİNAOĞLU hocamızla görüşme sağlanarak yapılacak çalışmada kullanılacak anket-araştırma formunun tasarımına destek istendi. Akademik alanda ilgili hocalarla görüşmelere Aşkın GÖKTÜRK hocam devam etmektedir.

4. Ahşap mimari yerine başka yapıların tercih edilmesini etkileyen faktöreler üzerine konuyla ilgili bilgi toplamak amacıyla konunun paydaşlarıyla çeşitli kişisel görüşmeler yapıldı. Kereste üreticileri ile görüşüldü. Köylümüz Oktay ULU tarafından projeye göre imalat yapacak fırınlı, kesme yakalı rabıtalı ahşap üretimine yönelik tesis kurulmasının ahşap ev yapımındaki ana unsur, en önemli ihtiyaç olan hazır kerestenin yerelden karşılanmasının konuya çok önemli katkı sağlayacağı bilgisi sizlerle paylaşıldı.

5. İl Özel idaresinin, Çevre Şehircilik vb. kurumlar ile DOKA ve DOKAP gibi bölgesel kalkınma ajanslarının proje fikrimize desteğini sağlamak ve çalışma hakkında bilgi vererek destek istemek üzere Vali beyle konunun görüşülmesine karar verildi ve bu amaçla akademik çalışmalar neticesinde yazılmış makaleler, akademik çalışma yapan hocaların önerileri ve çalışma konularımızı ile beklentilerimizi içeren bir dosya hazırlandı. Randevu talep edildi ancak pandemi koşulları nedeniyle henüz görüşme gerçekleşemedi.

Bu kapsamda köyümüzde son yıllarda yapılmış olan ve yakın bir gelecekte yapılması planlanan yeni evlerde yapı çeşidine karar verirken, bu kararları etkileyen faktörlerin neler olduğunun bilinmesine ihtiyaç duyulmuştur. Aşağıda düzenlemiş olduğumuz form bu amaçla düzenlenmiş olup konuyla ilgili yapılacak çalışmalarda veri olarak kullanılacaktır. Konuya ilgi duyan ve bilhassa yakın geçmişte köyde ev yapmış ya da yakın gelecekte yapmayı planlayan köylülerimizin formu doldurmaları beklenmektedir.

İsim yazmak zorunlu değildir. İsteyen Yazabilir. Girilen bilgiler çalışmada kullanılacak ve kişisel bilgiler paylaşılmayacaktır.

Katkılarınız için teşekkür ederiz.
AYEK-DER 

ŞAVŞAT TEPEKÖY GELENEKSEL AHŞAP MİMARİNİN KORUNMASI ARAŞTIRMA FORMU

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Takvim
Hava Durumu
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret79305