• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905055441076
  • https://www.instagram.com/ayekder
  • https://www.youtube.com/channel/UCEXc-5hgTC1kxZkxHJ8JS8g/videos

Artvin Yaşam Eğitim ve Kültür Derneği / AYEK-DER

Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi

Mustafa YÜKSEL
m_yuksel@hotmail.com
MÜZE PROJESİ
17/11/2014

Bilindiği gibi Ağustos 2014 ayında kabul edilip 29 Ağustos 2014 Cuma günü başlangıç toplantısı yapılarak başlanılan "Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi Projesi" faaliyetlerine hızla devam edilirken siz değerli ziyaretçilerimizle süreçle ilgili gelişmeleri paylaşmak üzere bu yazıyı kaleme almak istedim.

Proje süreci ile ilgili olarak zaman zaman derneğimiz web sayfasından, sosyal medyadan ve Tepeköy web sayfasından görebildiğiniz, duyabildiğiniz gelişmelerle ilgili olarak biraz daha ayrıntılı bilgi paylaşmanın faydalı olacağı düşüncesiyle yazmaya çalıştığım bu yazıda daha önceki yazılarda bahsetmiş olduğumuz hususlara tekrar girmeden şimdiye kadar gerçekleşen faaliyetler ile bundan sonra (inşallah) neler yapılacağını anlatmaya çalışacağım.

Projeyle ilgilenen ve takip edenlerin hatırlayacağı gibi, aile ve kültürel değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamak üzere; köyden kente göç ve teknolojik gelişmeler nedeniyle kullanım alanını kaybetmiş, kaybolmaya yüz tutmuş olan kültürel yaşam değerlerinin bir geleneksel yaşam kültürü müzesi oluşturulmak yoluyla sergilenmesi, yaşatılması, genç nesillere ve gelecek kuşaklara aktarılması bu projenin genel amacı olarak belirlenmişti.

Bu amaca yönelik olarak düzenlenecek olan “Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi” için köyümüzdeki okul binasının gerekli tadilat çalışmalarında sona yaklaşmış bulunmaktayız.

Tadilat çalışmaları kapsamında okul binası içerisinde çok güzel işler yaptık. Ziyarete açıldığı zaman beğenileceğini umduğumuz tadilat-dekorasyon işlerini köyümüzdeki insan kaynaklarıyla gerçekleştirebilmekten mutluluk ve onur duyduk. Emeği geçen arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.

Her ne kadar geleneksel yaşam kültürü ürünleri sergilenecek olsa da bina içerisinde modern bir tasarım gerçekleştirdik. Belki de eleştiri alacak bir husus bu, bazıları keşke otantik bir dekorasyon yapılsaydı daha iyi olurdu diyecekler. Mümkün olsa belki daha iyi olabilirdi, farklı bakış açıları farklı yaklaşımlar olabilir bu konuda ancak biz proje ekibi olarak AYEK-DER yönetimi şu mülahazalarla böyle modern bir tasarım ve dekorasyona karar verdik.

Birincisi mevcut okul binası zaten bir beton binaydı, orijinal bir köy evi böyle bir müze için daha uygun olabilirdi belki ama biz aynı zamanda atıl olan bu mevcut binayı değerlendirmek ve harap olmaktan kurtarmak da istedik. Hem bizim projemize destek veren hibe kurallarında belki tadilat yapmak mümkündü ama yeni bir bina yapma, eski bir köy evi satın alıp taşıma ve uygun bir yer bularak oraya kurma şansımız yoktu.

Mevcut bina taş duvar ve beton sıvalı olunca yapılacak tadilat ve dekorasyon çalışmaları bütçe imkânları da göz önünde bulundurularak planlanmak zorundaydı. Hatta bu planlamayı projeyi sunarken yapmak, yapılacak faaliyetlere göre bütçe planlamak zorundaydık.

Nitekim böyle de oldu. Projemizi destekleyen Dernekler Dairesi Başkanlığı projede yazılı faaliyetler ve öngörülen maliyetler üzerinden desteklemeyi uygun buldu ve biz bu taahhütlerimizi yerin getirmek üzere sözleşme imzaladık. Yani proje kabul edildikten sonra faaliyetlerimizde değişiklik yapma şansımız yoktu ve bize göre gerekte yoktu. Öngördüğümüz tadilatları, satın almaları ve diğer faaliyetleri yerine getirmemiz halinde bizce proje amacına ulaşacaktı.

Bina içeresinde yapılan işlere gelince;

Alçıpan ve karopan asma tavan yaptık, spot lambalar ile aydınlattık, duvarlara saten alçı ve açık renk boya yaptık ve giriş bölümü hariç yerlere laminat parke döşedik. Sergileme masalarımızı açık renk MDF masa seçtik ve seçtiğimiz numuneye uygun olarak Artvin’de imalatlarını yaptırarak yerine götürüp kurulmasını sağladık. Duvarlara dekoratif raflar, bazı ürünleri üzerine koymak için sehpalar satın aldık ve pencerelerimize açık renk stor perde koyduk.

Genel olarak zemin ve arka planları açık renklerden seçtik. Çünkü sergileyeceğimiz ürünler genel olarak eski ve daha çok ahşap veya demir aksamlı ürünler olacak ve bu ürünlerin daha öne çıkmasına, daha görünür olmasına katkı sağlayacağını düşündük bu tasarımın.

Yani istedik ki arka planımız ve zeminimiz bizim sergilemek istediğimiz ürünleri öne çıkrasın. Bir yönüyle gelenekseli modern ortamla buluşturmanın dikkat çekici ve uygun olacağını düşündük. Köyümüzde geçmişi gelecek kuşaklara aktaracak olan bu müzenin kendisi de aynı şekilde düzenlenmiş olacaktı böylece. Ayrıca bütçemizde daha fazlası için uygun değildi zaten. Yani tadilatta ahşap kaplama yapacak, ahşap masa yaptıracak bütçemizde yoktu.

Yapılan işler yukarıda söylediğim gibi, duvarlara saten alçı ve boya, asma tavan, spot ışıklandırma, laminat taban, çatı onarımı, kapı değişimi,  pencerelerin onarımı, boya stor perde ve dış cephe onarımı ve okul bahçesinde sergilenecek büyük eşyalar için çatı örtüsü. Bu işlerin önemli bir kısmı tamamlandı.

Dış cephede meydan tarafındaki üç pencereye mermer ve pencere demiri hazırlandı, söveler yapılıyor, çatlaklar onarılıyor ve akabinde boyanacak. Dış cephenin diğer kısımlarının boyasını açılıştan önce bahar geldikten sonra yapmayı planlıyoruz. En azından kışın boşuna kirlenmesin.

Bir yandan okul binasında gerekli tadilat çalışmaları devam ederken diğer yandan sergileme için gerekli masa, stant, duvar rafı ve sehpa gibi malzemeler ile ofis donatım malzemelerinin satın alma işlemleri tamamlandı ve kurulumlarına başlandı.

Önümüzdeki günlerde bina içerisindeki yerleştirme işlemleri tamamlanarak sergilenecek eşyaların toplanmasına başlanacak. Müzenin resmi açılışı ise Haziran veya Temmuz 2014 tarihlerinde yapılması planlanmaktadır. Geniş katılımlı bir açılış planlıyoruz inşallah.

Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi projesinin en önemli ayaklarından biri de elbette ki sergilenecek eşyaların toplanmasıdır. Bu manada şimdiye kadar çok güzel olumlu yaklaşım gösteren kıymetli Tepeköy eşrafına şimdiden teşekkür etmek istiyorum. Herkes adeta bir yarış içerisinde müzeye bir şeyler bağışlamak için.

Müzemize bağışlanacak olan eşyaları bağışlayanın adıyla sergileyeceğiz. Çok kimsenin tavan arasında tozlu raflar arasında kullanmadığı eşyalar bizim müzemizde adlarıyla beraber yaşayacak.  

Yoğun emeklerinden dolayı başta Dernek Başkanı Sayın Orhan SEVİM olmak üzere ilgi ve desteklerini esirgemeyen herkese şahsım ve AYEK-DER yönetimi olarak teşekkür eder, projemizin hayırlı olmasını temenni ederim.

Saygılarımla.

Mustafa YÜKSEL

Proje Koordinatörü 



1437 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MÜZE KATALOĞU - 26/12/2023
Bazılarınızın yakından bildiği gibi yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığımız Müze Kataloğu yazımında sona yaklaşmış bulunmaktayız.
Web Sitemiz Hakkında - 25/03/2021
Web sitemiz daha da zenginleştirerek ve sürekli güncelleyerek yaşatmak için çabalıyor, ziyaret, öneri ve yazılarınızla katkılarınızı bekliyoruz.
Yaşanmış Hikayelerle... - 12/01/2021
Büyük Köyün Saygıdeğer Güzel İnsanları;
Şavşat Tepeköy Organik Yol Projesi - 07/03/2017
Şavşat Tepeköy ORGANİK YOL Projesi ile hem geleneksel organik meyve çeşitleri yaşatılacak, hem de Tepeköy yolu çok güzel örnek bir çevre düzenlemesine kavuşacak.
Erasmus+ KA104 Projesi Suıduk - 28/04/2016
Derneğimi yeni projeleriyle kültürel faaliyetlerine devam ediyor.
MÜZEMİZ GÜZEL BİR TÖRENLE AÇILDI - 15/06/2015
ŞAVŞAT TEPEKÖY GELENEKSEL YAŞAM KÜLTÜRÜ MÜZESİ AÇILIŞ PROGRAMI
Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi - 25/12/2014
Müzede Sergilenebilecek Eşyalar
Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi - 25/12/2014
Müzede Sergilenebilecek Eşyalar
Projemiz Gerçekleşiyor... - 15/08/2014
İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenmesi uygun görülen, kabul edilen projemiz hayata geçiyor.
 Devamı
Takvim
Hava Durumu
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam22
Toplam Ziyaret76444