• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905055441076
  • https://www.instagram.com/ayekder
  • https://www.youtube.com/channel/UCEXc-5hgTC1kxZkxHJ8JS8g/videos

Artvin Yaşam Eğitim ve Kültür Derneği / AYEK-DER

Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi

ORHAN SEVİM
orhanhekimgil@gmail.com
Bu bir rüya değil
22/03/2021

Köyümüzde gölet konusunda bunca çaba harcanıp ilerleme kaydedildikten sonra ileriye dönük neler yapabiliriz diye düşünmeden edemiyor insan. Elli yıl öncesinde artan nüfus nedeniyle yaşama savaşı veren dedelerimiz, babalarımız çözümü ata topraklarından vazgeçerek yokluk yoksulluk içinde başka şehirlerde geleceklerini aramaya başlamışlar. Bursa, İstanbul gibi büyük şehirlerin yanında, Murgul’a bakır fabrikasına, Rize’de çay fabrikalarına gidenler de çoğunlukla olmuş.

Ben de ilk çocukluk anılarımı Murgul Damar köyünde hatırlıyorum. Belki elli kişi vardı bizim köyden işçi olarak çalışan. Babamın küçük manav dükkânı onların buluşma yeriydi adeta. Onların işe gidişleri yorgun argın vardiyadan dönüşleri, maden sahasında çalışmaktan perişan halleri.

Damar köyü 1960 yıllarında beş bin nüfuslu ülkemizin Almanya’sı. İşçi pavyonları, lojmanları, çarşısı, sineme ve tiyatro salonları, çocuk parkları, işçi yemekhaneleri, hamamı ile şimdi bile geriye baktığımda küçük bir Avrupa kasabası gibi. Ancak çalışma şartları zor ve meşakkatli. Kapalı işletme, kazma  kürekle tünellerden cevher çıkarmaya çalışan işçiler. Bizim köyden kimler yok ki. Bagerci Enver Yüksel, Oklit şöferi Nihat Dursun, havayı hat operatörü Hekimgilin Kazim Sevim, yemekhanede uzungilin Hisabali Uzun, Bekçibaşı Şehzade Göktürk, Haytagilin Sıddık Akaltun, Sihiye Enver Usta, bekçi Ali Akaltun, Olamagilin Mercan Ulu, Ağır vasıta tamircisi Mehmet Sevim ve daha onlarcası... Ve elli yıl geçti aradan. Köyde nüfus azaldı. Bağ bahçe işleri bitti. Tığ savurma, harman dövme, Golaya gitme, çiftleme okuz ile tarla sürme işlerinin devri kapandı. Şimdi gurbetteki insanlarımız yeniden köye dönüyor. Yeni evler yaptırıyor, tarlasına bahçesine yeniden sahip çıkıyor.

Değerli köylülerim, köyümüzde projelendirilen gölet fizibilite ve projelendirme çalışmasının tamamlanmasından sonra yapılmaya başlanacak. Bu yapım işi muhtemelen 2023 yılında biter diye umut ediyorum. Artvin DSİ Bölge Müdürlüğü göletin bitiminden hemen sonra  sulama sisteminin de projelendirilerek yapılacağını ve sulama birliğinin kurulacağını böylece köyde sulu tarıma geçileceği bilgisini de verdi.

Şimdi, 2025 yılında sulama  göletinin ve sulama projesinin tamamlandığını, tarımsal kalkınma kooperatifinin kurulduğunu, köydeki arazi sahiplerinin dönüm başına kooperatif üyesi olarak arazilerini birleştirildiğini, alınan hibe kredileri ile gerekli ekipmanlarla tarlaların sürülerek toprağa uygun ürünler ekildiğini ve bu ürünlerin kooperatif aracılığı ile pazarlandığını...

Ne dersiniz bu bir rüya olabilir mi ?

 

Orhan SEVİM

Artvin  Nisan 2021



1019 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Neden - 20/03/2021
Neden "AYEK-DER"
Eğitim Tarihinde Şavşat - 20/03/2021
Artvin ili çok engebeli bir yapıya sahiptir. Tarıma elverişli arazi miktarı az miktardadır.
Takvim
Hava Durumu
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam34
Toplam Ziyaret76988